fbpx

Så sparar du tusenlappar på familjens matinköp

Spara pengar

Det här är del 1 av 7 i serien ’Hållbar mat för familjen’

serien är skriven av Marcus Lennarttsson & Susanne Törnqvist
Marcus Lennartsson ViaViridi
Skribent: Marcus Lennartsson,
Game Changer på Via Viridi AB, 
www.viaviridi.se

Planera för att handla en gång i veckan

När du handlar för längre perioder är det enklare att förutse hur mycket som behövs av varje ingrediens, vilket minskar risken för överbliven mat som blir gammal. Det ger dig exempelvis en bild av hur stora paket du behöver eller hur många grönsaker du ska köpa.

Under veckan blir det oftast rester kvar och det är därför bra att planera in tider under veckan när resterna ska ätas upp. Det kan bli matlådor till lunchen dagen efter eller varför inte en ny rätt, exempelvis tacopaj efter tacosen ett par dagar innan. Jag brukar tänka att jag köper för en dag mindre än vad jag behöver, för att då göra magi av resterna som är kvar. Målet är såklart att bli av med så mycket mat som möjligt utan att behöva slänga något under veckan.

Utgå ifrån den mat du redan har hemma

Varje gång du handlar ska du tänka att du ska stödhandla till det du redan har hemma. Det gör att du inte missar det som ligger längst in i kylen eller i skafferiet. Det där som du i vanliga fall hittar när det börjar lukta konstigt.

Oftast finns nästan alla ingredienser hemma som behövs till flertalet rätter förutom protein- eller kolhydratskällan. Låt mig ge dig ett exempel på det; Du har krossade tomater, pasta, torkad oregano, salt och peppar i skafferiet samt riven ost och morötter i kylen. Om du då köper matlagningsgrädde och någon typ av köttfärs kan du göra lasagnette med riven morot som tillbehör. Det blir en mycket lägre kostnad än om du ska hitta på en helt ny rätt som du köper alla ingredienser till.

Låt barnen vara med och bestämma

Fördelen med att låta barnen bestämma vad familjen ska äta är att det ger upphov till att de tycker om maten som det bjuds på och du slipper slänga delar av måltiden för att de inte vill äta. Det går såklart att göra varianter av det som barnen föreslår. Om de exempelvis vill ha korv med bröd kan du göra någon röra eller sallad till som livar upp måltiden. Varför inte baka korvbrödet själv om tid finns till det.

Använd recept som finns på nätet

Ibland kan det vara svårt att uppskatta hur mycket du behöver till alla rätter. Då är det smidigt att utgå ifrån recept som har tydliga ingredienslistor. En typ av ingredienser som alltid är svårt att veta hur mycket man behöver av är rotfrukter. Står det i receptet hur mycket som behövs är det guld värt. Recept ger dig möjligheten att köpa hem lagom mycket av varje ingrediens och du slipper att ha lite av mycket kvar när veckan är slut.

Dra ned på utematen

Anledningen till att jag ger dig tipset att dra ned på att äta mat från restauranger och caféer handlar egentligen bara om att spara pengar. Det kan vara bra att äta mat som någon annan ha lagat ibland för att få inspiration. Tänk på det nästa gång du ska köpa mat från restaurang eller café. Välj ett ställe och måltider som kommer att inspirera dig och din familj till att laga annan mat än vad det vanligtvis serveras hemma.

Välj ingredienser med liten miljöpåverkan

One Planet Plate och The Planetary Health Diet är två olika koncept på kostvanor som har en så låg miljöpåverkan som möjligt i dagens samhälle.

För val av mat utifrån ett klimatperspektiv: One Planet Plate har tagits fram av Världsnaturfonden och WWF. The Planetary Health Diet har tagits fram av forskare på Stockholm Resilience Center.

One Planet Plate

Konceptet är framtaget av WWF med syfte att guida dig till hållbara måltider som tar hänsyn till klimatet och den biologiska mångfalden. De kriterier man ska följa vid val av ingredienser är följande:

  • Det ska vara en stor andel grönt och ofta proteinkällor från växtriket eller en liten mängd kött/fisk med ”grönt ljus” i WWF:s Köttguide/Fiskguide.
  • Spannmål, potatis, lök, morötter och raps ska vara ekologiska, gärna fler produkter.’

För att lyckas hitta rätt ingredienser har WWF några olika verktyg som du kan använda. Det är följande:

Det finns ytterligare information om konceptet på WWF:s hemsida (direktlänk: https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/one-planet-plate/#klimat-och-biologisk-mangfald)

The Planetary Health Diet

Konceptet är framtaget av ett forskarlag på Stockholm Resilience Center, lett av klimatforskaren Johan Rockström. I deras forskning om matens klimatpåverkan kom de fram till att kött, fågel, fisk och skaldjur har störst miljöpåverkan, men att det behöver inte tas bort helt. The Planetary Health Diet innebär att du delar upp proteinkällorna på följande sätt varje vecka:

  • 1 dag kött
  • 1 dag fisk eller skaldjur
  • 1 dag fågel
  • 1 dag ägg
  • 3 dagar grönsaker och nötter

I övrigt liknar det här konceptet One Planet Plate väldigt mycket. Det finns mer och läsa om den här dieten på Stockholm Resilience Centers hemsida (direktlänk: https://www.stockholmresilience.org/research/research-news/2019-01-17-the-planetary-health-diet.html)

Skribent: Marcus Lennartsson, Game Changer på Via Viridi AB, www.viaviridi.se

Använd hållbara produkter för köket utan skadliga kemikalier. 
Se till att barnen äter på tallrikar som inte släpper ifrån sig hälsoskadliga ämnen och kanske liva upp de små kockarna med ett snyggt förkläde av ekologisk bomull.

Köksartiklar och redskap

Tallrik, muggar och bestick för barn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *