fbpx

Så kan vi göra smartare val i mataffären

med eller utan förpackning

Det här är del 2 av 7 i serien ’Hållbar mat för familjen’

Serien är skriven av Marcus Lennartsson & Susanne Törnqvist
Marcus Lennartsson ViaViridi
Skribent: Marcus Lennartsson,
Game Changer på Via Viridi AB, 
www.viaviridi.se

Välj närproducerat före utländskt

I en tid med pandemi, när import och införsel av livsmedel från andra länder inte har fungerat som det brukar, har det blivit tydligare att vi är beroende av våra lokala lantbruk. Utan våra lokala mataktörer hade det antagligen blivit brist på mat snabbare än vad man tror. Bara det är en stor fördel med att köpa mat från svenska lantbruk.

I Sverige används rent vatten för bevattning av grödor, vilket kan kännas som en självklarhet för många. Men så är inte fallet. I många länder både inom och utanför EU vattnar man med smutsigt vatten som kommer ifrån åar, sjöar och vattendrag. Det medför att risken för att bli sjuk är stor när du äter dessa livsmedel utan att tvätta och tillaga det. Ett exempel är frysta utländska hallon där svenska myndigheter har gett rekommendationen att koka dessa i minst en minut. Annars finns risken för att bli sjuk av calicivirus, som ger land annat symptom som kraftiga kräkningar och diarréer. Det är vanligt att man använder frysta utländska hallon i smoothie och milkshake, vilket inte är att rekommendera om du inte kokar hallonen först.

Det finns omfattande regler i Sverige kring miljöpåverkan av och hanteringen vid djurhållningen på gården. Det finns även höga krav på slakten av djuren. Detta kontrolleras av olika kontrollmyndigheter. Ett exempel är att det alltid, vid varje slakt, i ett slakteri måste en veterinär vara närvarande. Veterinären i det här fallet är anställd av Livsmedelsverket och dennes uppgift är att se till att djuren blir behandlade på ett bra sätt hela vägen.

En annan fördel med att köpa från lokala mataktörer är att transportsträckorna är kortare och har ett lägre koldioxidutsläpp än om maten kommer från andra länder. En annan fördel med just kortare sträckor är att tiden från att livsmedlet lämnar gården till din ägo är mycket kortare, vilket medför en ökad ”färskhet”.

Välj KRAV-märkta produkter

De livsmedel som är KRAV-märkta är de mest hållbara på marknaden. Det är ekologiskt producerad, utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och utan konstgödsel. Utöver det bidrar dessa livsmedel med:

  • biologisk mångfald,
  • minskad miljöpåverkan,
  • god djurvälfärd,
  • skydda miljö och hälsa, och
  • bättre arbetsvillkor för anställda.

KRAV-märkningen uppfyller EU:s regler för ekologisk produktion med råge och har även tuffare regler än EU:s gemensamma märkning, EU-ekologiskt. Utöver miljökraven har KRAV även regler gällande hälsa och arbetsvillkor.

Två av de fyra mest betydande miljöutmaningarna mänskligheten har globalt är artutrotning och klimatförändringar. KRAVs arbete med att gynna den biologiska mångfalden motverkar artutrotningen. Deras arbete med att skydda miljön och minska påverkan på den bidrar till att förebygga klimatförändringarna.

Det finns mer information om KRAV-märkningen på deras hemsida (direktlänk: https://www.krav.se/).

Välj mat med hållbara förpackningar

Först och främst måste det klargöras att livsmedelsförpackningar inte bara finns för att ”snygga till” livsmedlet utan är även nödvändiga för att skydda dess innehåll i många fall. Genom att skydda livsmedlet ökar hållbarhetstiden för livsmedlet och därmed sannolikheten ökar för att det äts upp innan det blir gammalt. Skuren salladsmix hade inte hunnit komma hem till dig från affären om den inte hade varit förpackad i plastpåsen som den är idag. Utmaningen är ofta att det inte alltid väljs rätt material till förpackningen utifrån ett miljöperspektiv. Det kan vara för mycket material till ett livsmedel eller så används det minst miljövänliga alternativet.

För att välja smart här behöver du främst tänka på två saker när du jämför livsmedel med varandra utifrån förpackning är följande:

  • Ta det livsmedel som har minst förpackningsmaterial. Har den ena både en pappers- och en plastförpackning och den andra bara en plastförpackning är alternativ två bäst. Ett annat exempel är att det oftast finns paprikor som inte har någon förpackning och paprikor där flera stycken är förpackade i en påse eller nät. Välj då att köpa fler av den utan förpackning.
  • Välj livsmedel som har förpackningar som du kan källsortera. I Sverige förbränns mycket av den mjuka plasten, vilket gör att valet av livsmedel förpackat i mjuk plast inte är att rekommendera i första hand. Ta reda på vad du kan sortera ut genom att kontakta avfallsenheten i din kommun.

Vill du läsa mer om källsortering finns det mer information på FTI:s hemsida (direktlänk: https://www.ftiab.se/).

Under en lång tid har nytänkande och nya uppfinningar inom förpackningsbranschen stått stilla tills nu. Det kommer mer och mer idéer på nya och mer hållbara förpackningar som troligtvis kommer att synas i butiken inom en snar framtid.

Skribent: MarcusLennartsson, Game Changer på Via Viridi AB,  www.viaviridi.se

Smarta ekologiska tyg- och nätpåsar som du kan använda när du handlar frukt, bröd och grönsaker eller att bära hem maten i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *