fbpx

Rädda maten – Bli miljöhjälte

Matförvaring

Det här är del 3 av 7 i serien ’Hållbar mat för familjen’

SERIEN ÄR SKRIVEN AV MARCUS LENNARTTSSON & SUSANNE TÖRNQVIST
Marcus Lennartsson ViaViridi
Skribent: Marcus Lennartsson,
Game Changer på Via Viridi AB,
 www.viaviridi.se

För att minska mängderna mat som slängs i onödan, behöver medvetenheten om matsvinnets påverkan på miljön öka. Ungefär 121 kilo mat per person slängs i Sverige varje år och det är en otrolig belastning på miljön helt i onödan. Bakgrunden till att det är följande:

  • Den svenska livsmedelshanteringen står för ungefär 50% av vår totala övergödning och 20-25% av vår totala klimatpåverkan.
  • Livsmedelsproduktionen ger upphov till spridning av gifter, exempelvis bekämpningsmedel.
  • Livsmedelssektorn är en av de sektorer som är mest vattenkrävande.

Matsvinn förekommer i hela livsmedelskedjan, exempelvis vid tillverkning, hos grossister, leverantörer, butiker, restauranger och i hushållen. Där hushållen står för ungefär två tredjedelar av det totala matsvinnet i Sverige.

Mäta matsvinnet

Om du inte vet hur mycket mat du slänger från början är det svårt och se om du och din familj gör några förbättringar. Därför ett det viktigt att under minst 2 veckor mäta hur mycket mat ni slänger innan ni försöker göra förbättringar.

Börja med att sortera ut maten som slängs och lägg det i ett kärl. Bestäm hur ofta kärlet ska vägas och tömmas. Det kan vara allt ifrån varje dag till en gång var tredje dag. Skriv ned vikten varje gång på ett papper eller liknande för att komma ihåg det till senare. Efter två veckor kan du börja göra de förbättringsförslag som finns under de andra rubrikerna nedan. Kom ihåg att fortsätta mäta för att se om resultatet blir bättre.

Förvaring

Det är viktigt att livsmedel förvaras rätt och därför är det bra om du tar för vana att kolla på förvaringsanvisningen på förpackningen. Det går alltid att förvara kylvaror kallare än vad som står angivet på förpackningen. En tumregel är att ha +4˚C i kylen och -18˚C i frysen.

Under vissa omständigheter måste kylvaror stå i rumstemperatur, exempelvis vid matlagning, och det går bra såklart. Det som är viktigt att tänka på här är att tiden det står framme ska vara mindre än en timme. Annars finns risk för att bakterier växer till i livsmedlet. Vissa livsmedel kan klara längre perioder, exempelvis smör. Undvik även att kylvaror står i direkt solljus eftersom det blir snabbt varmt.

Livsmedel som inte har några förvaringsanvisningar kan förvaras i rumstemperatur. Vissa livsmedel, såsom ägg, grönsaker och frukt, håller längre om de förvaras i kyl även om det inte står angivet någonstans.

Infrysning

Det är en bra metod att frysa in livsmedel för att öka livslängden på det. Om du sätter det i system att frysa in så mycket som möjligt är det viktigt att skriva infrysningsdatum och innehållet på en frystejp som du fäster på förpackningen. Då får du snabbt en bra överblick vad du har i frysen och när du frös in det. Mat kan förvaras länge i frysen, men inte hur länge som helst.

För att spara pengar är det stor fördel att köpa kylda livsmedel i storförpackningar, eftersom det oftast är billigare per kg. Då är det smidigt att dela upp förpackningen i mindre förpackningar och frysa in det som inte ska användas de närmsta dagarna.

Andra sammanhang där infrysning lämpar sig väl för att öka hållbarhetstiden är att frysa in kylvaror som inte ska användas de närmsta dagarna, som börjar närma sig bäst före-datum och matrester som går att använda vid senare tillfälle i andra rätter eller i matlådan.

Ta hand om rester

Ett bra knep för att bli av med resterna utan att slänga det är att ha en dag i veckan som familjen äter upp resterna som har blivit över under veckan som gått. Det kan bli en rolig måltid som familjens specialtacos eller spännande plockmåltid. Det här kan man ha i åtanke redan när du planerar matinköpet, precis som det tipset du fick i det första mejlutskicket. En faktor som genererar mycket matsvinn är att man lägger för mycket mat på sin tallrik, där en del av det inte äts upp utan slängs istället. Tänk därför på att ta mindre mat än vad du tror att du äter upp och tar om istället om det behövs.

Det är viktigt att du kyler ned mat som ska sparas så snabbt som möjligt. Är det ett par enstaka matlådor går det att ställa in det i kylen direkt utan lock. Sätt på lock när det är nedkylt. Är det en större mängd mat är det lämpligt att låta det svalna något i rumstemperatur innan det ställs in i kylen. Annars kan temperaturen bli för hög i kylen och andra kylvaror kan ta skada.

Du kan hjälpa mataffären att rädda deras livsmedel genom att köpa varor med kort bäst före-datum. Om du ändå har tänkt att använda det inom ett par dagar går det alldeles utmärkt. Dessutom får du oftast varorna för en lägre kostnad. Det finns även andra sätt för konsumenten att rädda mat. Karma är ett exempel på en app som används av restauranger och caféer för att annonsera ut mat som har kort bäst före-datum eller som är gårdagens för en lägre kostnad.

Skribent: Marcus Lennartsson, Game Changer på Via Viridi AB, www.viaviridi.se

Matförvaring i naturliga material som inte släpper ifrån sig ohälosamma ämnen till maten.

Matförpackningar, påsar & folie
Matlådor & Burkar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *