fbpx

Vad innebär ekologiskt skinn?

Vegetabiliskt garvat skinn

Vad innebär det när vi väljer att köpa ekologiskt skinn och vad menas med att det är vegetabiliskt garvat? Vad kan vara bra att tänka på när du ska köpa skinnprodukter?

Skinnindustrin är en smutsig industri där ofta krom och andra miljöfarliga ämnen används vid garvning och i värsta fall släpps mycket av det ut i miljön. Det är vanligt att den färdiga skinnprodukten innehåller både tungmetaller och andra kemikalier som i nästa steg kan påverka användaren. När man pratar om att ett skinn är ekologiskt så betyder det att skinnet är garvat med hjälp av organiska material utan kemikalier och tungmetaller samt att hänsyn tas till miljöförhållanden. Förutom vilka utsläpp som görs ska även hänsyn tas till el- och vattenförbrukning. 

VAD ÄR GARVNING?

Garvning innebär att skinnet behandlas på ett sätt så att det ska gå att använda till hållbara skinnprodukter. Det första steget är att ta bort hår och överhud. Därefter tillsätts ett så kallat garvämne som ska göra att skinnet inte bryts ned och ska bli starkt och tåligt. Nu börjar en upprepande process av torkning, skrapning, åter-fuktning och garvning. Denna process upprepas tills skinnet får den patina och finish man önskar. Slutligen tillsätts en skyddande ytbehandling.

KONVENTIONELL GARVNING

Den konventionella skinnindustrin är en av väldens farligaste industrier. Konventionell garvning är en kemikalieintensiv industri där arbetare och miljö påverkas negativt. Vid konventionell garvning är det tungmetaller, i huvudsak trevärt krom, som i sig inte anses utgöra någon fara för människa och miljö men som under vissa förhållanden omvandlas till sexvärt krom. Sexvärt krom kan ge problem med lungor och luftvägar, allergier, hudproblem och cancer.

Utöver krom tillsätts en mängd andra ohälsosamma kemikalier. Kemikalier som finns kvar i den färdiga produkten. I garvningens våta del av processen står arbetarna ofta med kemikaliemättat vatten långt upp på benen och flyttar de blöta skinnen in och ut ur olika trummor. I den torra delen av garvningsprocessen slipas skinnet och arbetarna utsätts för ett kemikaliefyllt damm i inandningsluften.

Skinnen blir blåfärgade av kromet och processen kallas ’wet blue’. Senare färgas hudarna i den ’naturliga’ färg som du till sist får på din väska eller dina skor. Garvning med en konventionell metod kan bli klar på så lite som en enda dag.I många fall spolas kemikalierna direkt ut i vattendrag utan rening vilket påverkar både miljö och befolkningen i området och en bra bit därifrån.

VEGETABILISK GARVNING

En mer hälsosam och miljövänlig metod är den vegetabiliska garvningen som det kallas när skinnet har garvats med hjälp av naturliga ämnen istället för kemikalier. Ett vegetabiliskt garveri använder sig istället av bark, bönor eller andra organiska material vars avfall är skonsammare för miljön, arbetarna och invånarna. En vegetabiliskt garvningsprocess kan ta upp till 8 veckor.

WET WHITE TANNING (krom-fri garvning)

Ett lättare sätt för producenterna att ställa om är att använda garvningsmetoden ’Wet White’ som inte innehåller krom, azo-färger, aldehyder eller farliga konserveringsmedel men som kan användas med samma utrustning som en ’Blue wet’ garvning. Det innebär en mindre omställningskostnad men också en högre produktionskostnad för tillverkaren.

Wet white används som benämning för garvning med alternativa metoder utan krom och som inte färgar skinnet blått. Det finns flera olika typer av ’wet white’ metoder som innehåller olika typer av ämnen tex. aluminium, fosfor, hydroximetyl, silica, glutardialdehyd (GDA). Även varumärkesregistrerade metoder som ’X-Tan’ är en wet white-metod innehållande polykarbamoylsulfonat.

VEGANSKINN

Ett uttryck som blir att vanligare idag är veganskinn eller veganskt skinn. Ett veganskinn kan vara tillverkat av ett ytbehandlat textilmaterial, plast, silikon eller annat. I folkmun tidigare mer känt som konstläder. Ett veganskt skinn är inte det samma som att det är ekologiskt eller miljövänligt per automatik men det börjar dyka upp riktigt bra alternativ på marknaden. 

FRUKTLÄDER

Kreativitet och ny teknik har gjort det möjligt att tillverka skinn från gammal överbliven frukt.  ’Äppelskinn’ tillverkas av spill från äppelskördar, kärnhus och skal. Detta blir ett slitstarkt material som dessutom andas till skillnad från andra konstläder. Varumärket Alexandra K tillverkar bland annat high fashion väskor av Äppelskinn.

För att lösa problemet med det stora spillet av frukt som blev efter marknadsdagarna i Rotterdam gjorde en grupp designstudenter i Holland ett examensarbete där de tog fram en metod att kunna tillverka läder av persika, mango och nektarin. Materialet kallas Fruitleather Rotterdam och har uppmärksammats av bl.a ett tysk tillverkare av lädersäten för BMW och Porsche. 

VAD KAN DU TÄNKA PÅ NÄR DU HANDLAR SKINNPRODUKTER?

  • Eftersom det ofta finns kemikalier kvar i skinnet från tillverkningen rekommenderas aldrig fårskinn eller andra läderprodukter till små barn om det har tillverkats med konventionell garvning.
  • Leta efter ekologiskt producerade och vegetabiliskt garvade skinn.Läs noga på produkten eller fråga personalen eller maila tillverkaren och ställ frågor om vilken garvningsmetod som används. Kan de inte svara så köp inte produkten. (Garvning heter Tanning på Engelska)
  • Du röstar med din plånbok och du gör stor skillnad genom att göra bra val. Du kan förbättra livsvillkor med din handel. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *