fbpx

Stekpanna i kolstål – En riktig snygging i köket

stekpanna i kolstål

När stekpannorna i teflon har åkt ut behöver den ersättas med något som gärna har en tillfredställande non-stick egenskap men utan hälsorisker. Det finns bra stekpannor i allt från gjutjärn till rostfritt men när jag provade kolstål blev jag kär. Det här är en riktig snygging som dessutom får en non-stick yta om man steker in den rätt. Det är en gedigen och hållbar stekpanna som kommer att var med länge och dessutom blir den bara snyggare desto mer den används. 


Den panna vi använder hemma är från DeBuyer som gör miljövänliga stekpannor i Kolstål. Den är tillverkad i 100% naturligt mineral material som de kallar Mineral-B-Element och som är helt garanterat fritt från coating (tex. PFOA eller PTFE). Vid leverans har den en beläggning av ekologiskt bivax för att förhindra oxidation. Den fungerar på alla typer av spisar, även induktion. Desto mer du använder den, desto svartare blir den i botten och desto mer non-stick effekt får den på helt naturlig väg.

Kärlek och hållbarhet i köket

Det här är en panna med en gedigen känsla, nästan som en familjemedlem som man vårdar ömt. Det är definitivt ingen slit-och-släng produkt och därav också ett ganska högt pris. Men det är en investering och livskamrat som kommer att finnas där länge. Stekegenskaperna i en kolståls-panna är i klass med gjutjärnspannorna, men den har en tunnare botten och bör därför inte värmas upp för snabbt. Kolstålet kommer med tiden att oxidera och få en fin patina. Man bör vara medveten om att som pannan ser ut när den är ny kommer den inte att se ut när den har använts ett tag.

Så här kommer du igång

Börja alltid med att steka in din panna. Det här momentet är viktigt. Jag slarvade med det på min första stekpanna så tyvärr har stekytan på den aldrig blivit lika bra som på de jag köpt efter det.

  1. Diska stekpannan i varmt vatten för att få bort bivaxet. OBS! Använd aldrig diskmedel och kör den inte i diskmaskinen!
  2. Häll i rikligt med olja.
  3. Värm upp pannan stegvis.
  4. Torka ur oljan med hushållspapper och häll på ny olja. Låt steka in. 
  5. Gör rent pannan i endast varmt vatten.

Nu är din nya DeBuyer redo för matlagning.

Några tips på vägen

  • Maten ’sitter fast’ i botten tills ytan är färdigstekt, då släpper den taget. Så låt maten ligga still och vänd först när ytan är klar. 
  • Den här stekpannan kan komma upp i mycket höga temperaturer och lämpar sig bra för att bryna och till grillning men öka värmen stegvis så att inte pannan ’slår sig’.
  • Använd aldrig diskmedel. Har det fastnat mat i botten så häll i lite vatten i pannan när du stekt klart och när pannan fortfarande är varm. Skrapa försiktigt med stekspaden i botten för att få bort det som fastnat där.
  • Undvik syrliga ingredienser som försämrar släpp-egenskaperna.
  • Torka ur pannan när den är diskad så slipper du korrosion.

Vad är kolstål

Kolstål är ett stål som förutom järn även innehåller kol och ibland mindre mängder kisel och mangan. Desto mer kol desto hårdare och starkare blir materialet. Till skillnad från rostfritt stål som innehåller krom för skydd mot oxidering så oxiderar kolstålet på ett naturligt sätt och ger en fin patina. 

Vad är skillnaden mot andra material

En stekpanna i kolstål är något enklare för användaren när det gäller stek- och släpp-egenskaper än en panna i rostfritt stål som kräver lite mer kunskaper av kocken. Däremot är en kolståls-panna tyngre och lite otympligare i hanteringen, dock inte lika tung som en gjutjärnspanna. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *