fbpx

Så vet du att ditt solskydd är ofarligt

Barn som badar

Det är viktigt att vi skyddar oss mot solens UV-ljus men det är lika viktigt att det solskydd vi använder inte skadar oss i sin tur. Ett vanligt ämne i konventionella solskydd är Oxybenzone och Octinoxate (oktylmetoxicinnamat) som forskning visat kan kopplas till hormonstörningar och påverkar de för det marina livet så viktiga korallreven.

Vad händer i kroppen

Alla solskydd behöver en aktiv ingrediens som skyddar oss mot det skadliga UV-ljuset. Konventionella solskydd använder kemiska filter som passerar in i blodomloppet. Ett flertal av dessa ämnen är hormonstörande ämnen som är främmande för kroppen och som därigenom kan störa kroppens eget hormonsystem. Det kan påverka fertilitet, ämnesomsättning eller utveckla cancer.

Oxybenzone passerar inte bara genom huden utan även via bröstmjölk på ammande kvinnor. Octinoxate kan även påverka det endokrina systemet. Det kan också störa signalering mellan celler vilket kan leda till cancer eller celldöd.

Mest kritiskt är hormonstörande ämnen för foster som kan innebära negativa effekter på hjärnans utveckling eller ökad risk för att drabbas av sjukdom i vuxen ålder, skriver Kemikalieinspektionen.

Fötter under vattnet

Fara för korallrev och vattenlevande arter

Oxybenzone påverkar även vår havsmiljö och orsakar blekning av koraller som även innebär att korallens naturliga förmåga att försvara sig mot DNA skador minskar. När koraller skadas eller dör ut påverkas ett stort antal vattenlevande arter som är beroende av koraller för sin överlevnad och som stödjer den biologiska mångfalden i sin helhet.

Men det finns ytterligare ett flertal ämnen till i solskydd som är skadliga för oss på olika sätt. Medans research, forskning och lagförändringar fortsätter, vilka redan pekar på flertalet negativa effekter, så bör vi undvika konventionella solskydd för vår egen hälsas skull och inte minst vår miljö.

Turistorter förbjuder solskydd som inte är biologiskt nedbrytbara

Flera större internationella turistorter i USA har börjat förbjuda solskydd som inte är biologiskt nedbrytbara. Först ut är Hawaii och Florida vars regler börjar gälla 2021. Ett bra steg i rätt riktning. Det är en enkel åtgärd att byta solskyddsmedel för att minska vår footprint och negativa påverkan på det marina livet.

Vi behöver inte bada i havet för att skadan ska uppstå. Det räcker att det rinner via avloppet i duschen eller handfatet när du tvättar dig.

Så vilka solskydd är ofarliga?

Giftfria mineralbaserade solskydd som är biologiskt nedbrytbara i sin helhet och använder ämnen som titaniumdioxid och zinkoxid som aktivt skydd mot UVA och UVB. Dessa ämnen anses vara ofarliga för människans hälsa och skadar inte korallreven.

Utvecklingen går snabbt framåt och dessa solskydd är idag inte längre lika svåra att smörja in eller ger oss ett vitt lager på huden. Det finns till och med solskydd som är genomskinliga eller lätt tonade och idag finns det många varianter att välja på.

Vilket mineralbaserat solskydd du än väljer så se till att hela innehållet är biologiskt nedbrytbart och inte lämnar några kemiska rester efter sig. Det ska inte heller innehålla nano-partiklar vilka är tillräckligt små för att passera in i blodomloppet. Om nano partiklar av titanoxid och zinkoxid är farligt vet vi inte ännu men för att ta det säkra före det osäkra så kan det vara bra att avstå tillsvidare.

Se upp med barnen

Barn har en extra känslig hud och kan därför lättare få allergiska reaktioner och är känsligare för solens strålar. Smörja regelbundet med ett kemikaliefritt och mineralbaserat solskydd. Tänk också på att använda en hög SPF och gärna fylla på efter 1,5 timme. Även om ett fysikaliskt filter av den mineralbaserade typen sitter kvar på huden även i vattnet så minskar skyddet snabbare och en ny insmörjning bör ske så snart barnet (eller du själv såklart) är uppe ur vattnet igen.

Säkra solskydd

Men det är inte så lätt att hålla reda på vad alla ämnen i innehållsförteckningen innebär. För att förenkla för dig när du ska köpa solskydd kan du använda söktjänsten consciousdeal.se som vägleder dig till ett bra köp. Här finns solskydd till både stor och liten.

Solkräm Eco Body & Face Sunscreen SPF 30, 100ml från Suntribe
Solkräm Eco Body & Face från Suntribe
Sunscreen cream Spf 30 från Badger

Sunmilk Spf 15 från Biosolis

Mineral Sunscreen Lotion Spf 20 Från Mossa

Sun Protecting Oil Spf 15 Från Maria Åkerberg

Anti Ageing Face Cream Spf 50 Från Lovea

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *