fbpx

Ny frihet med menskopp och mer pengar i plånboken

Vitsnippa

Om vi lägger alla våra bindor, trosskydd och tamponger som vi använder under en livstid i en hög. Hur stor skulle den högen bli? Jag vet faktiskt inte men jag vet att vi använder och slänger i genomsnitt 13 000 bindor eller tamponger per kvinna till ett värde av ungefär 20 000kr och att många får klåda av sina mensskydd som kan innehålla både plast, blekmedel och bekämpningsmedel.

Jag måste erkänna att det tog ganska lång tid innan jag vågade prova själv. Jag backade lite för att det kändes joxigt och lite motbjudande i tanken till en början. Men till sist kunde jag inte längre försvara den massiva mängden mensskydd som handlades hem varje månad till både mig och två tonårstjejer. Visst finns det bra mensskydd idag utan plast och glyfosat-odlad bomull men självklart önskade jag att jag kunde bespara mig både den pengen och att alltid se till att inte stå utan när det väl bar sig. Tanken på att i princip kunna ’glömma’ mensen och slippa jaga toaletter tilltalade mig också. Så efter en del påtryckningar från en vän tog mina ursäkter slut. Dags att prova.

Övning ger färdighet och för vissa går det säkert snabbare. Jag fick köra dubbelt upp med både menskopp och binda i början innan jag fick till rätta knycken och fick den på plats så att den inte läckte. Det tog några gånger innan jag förstod att det inte var riktigt som att sätta in en tampong. Och glöm för guds skull inte att släppa på trycket innan du tar ut den… Men skam den som ger sig. Det finns bara saker på vinnarsidan när det väl fungerar. 

Men vilka är fördelarna med en menskopp då?

Fördelarna är ganska många och det blir svårt att motivera sig till att låta bli att prova en menskopp. Det finns ett flertal märken på marknaden idag och alla har sina olikheter och passar olika bra på olika personer. Precis som att vi alla inte har samma passform på våra jeans. Därför kan man behöva prova några olika modeller innan man hittar en som fungerar. Men låt inte detta stoppa dig. Du har igen de pengarna flera gånger om när du väl har hittat din favorit. Du har mycket att vinna:

 • Du behöver inte springa akut på toaletten vid känslan av översvämning. 

 • Du behöver inte ha mensskydd i väskan jämt och ständigt. 

 • Du behöver inte oroa dig för att skydden är slut i badrumsskåpet då väl dagen kommer. 

 • Du sparar snabbt in kostnaden för en menskopp genom att slippa handla nya mensskydd varje månad. 

 • Du slipper klåda på natten när det blir varmt och fuktigt eller på dagen också för den delen. 

 • Det syns ingenting utanpå kläderna. 

 • Du behöver bara ta ur och tömma var 12:e timme (kan bero lite på hur rikligt blödning du har). 

 • Fungerar lika bra på natten som på dagen. 

 • Perfekt på flyg eller vid andra tillfällen när det är bökigt att gå på toaletten. 

 • Det är luktfritt
 • Den låter dina slemhinnor vara ifred

Hur mycket pengar lägger vi egentligen på mensskydd?

Enligt en beräkning som etc.se har gjort kostar tamponger 16 095kr att använda i 37år som är en beräknad genomsnittlig tid som vi kvinnor har mens. Använder du bindor beräknades det till 22 200kr. Menskoppen, som beräknas hålla i några år, får en totalkostnad på 1850kr för en livstid. 

Beräkningen grundar sig på att ett paket tamponger kostar 29kr och en förbrukning av 15 paket per år. Bindorna skulle kosta 35kr per paket och att du skulle göra åt 7 paket per år i genomsnitt. En menskopp får en beräknad årskostnad på 50kr.

Det finns uppenbarligen en del pengar att tjäna men också en besparing på miljön. Därutöver lider många av klåda som uppstår när det blir för varmt och tätt i byxorna. Likaså ringer en del varningsklockor om att det kan förekomma glyfosat-rester i bindor och tamponger. Glyfosat är ett ämne som ofta förekommer i bekämpningsmedel och är misstänkt cancerframkallande. Bara blotta tanken att ha det i underlivet kan avskräcka en del.

Våga prova

Hur man på bästa sätt ska hantera menskoppen vid in- och utförande kan skilja sig emellan de olika varumärkena på marknaden så det går jag inte in på här. Kolla in beskrivningen som följer med när du köper din menskopp. Ofta har de forum där du kan ställa frågor till dem direkt om du har funderingar när du väl står där med din nykokta menskopp och undrar hur i hela världen detta ska gå till. Flera varumärken erbjuder även storleksbyte utan kostnad om den inte skulle passa.

Vill du titta mer på menskoppar, och kanske beställa en, så kan du göra det här:

OrganiCup visar sina produkter här på ConsciousDeal >>

Läs om företaget OrganiCup här >> och deras vision för att ändra kvinnors förutsättningar vid mensperioder och hur de jobbar för att utbilda och hjälpa kvinnor i länder där mensen blir ett stort problem.

All lycka till dig nu när du provar menskopp! Det finns bara fördelar.

Lämna gärna en kommentar här och dela med dig om hur det gick. Det uppskattas av både mig och andra läsare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *