fbpx

Därför behöver du ha koll på PFAS

PFAS

Det pratas mycket om PFAS nuförtiden och tur är det. Vi behöver alla bli medvetna om den potentiella faran med ämnet och hur vi undviker den. Eller rättare sagt ’dem’ då PFAS är en grupp högfluorerade ämnen (vanligast är PFOS, PFOA och PFNA).

Varför behöver jag ha koll på PFAS?

  1. Dessa ämnen kan kopplas till problem med sköldkörtel, lever, immunförsvar och fetma.
  2. För att PFAS inte lämnar din kropp när den väl har hamnat där. 
  3. Ämnet bryts inte ner i miljön på extremt lång tid.

PFAS-grupperna används ofta som smuts, olje och vattenavstötande beläggningar och kan därför finnas i allt från mattor, möbelklädsel (särskilt bilklädsel), tält, ytterkläder och skor. Men är också vanligt i matförpackningar och andra produkter som kosmetika, solskyddsmedel, tandfyllningsmedel och elektronik. Se hela listan här i en artikel om PFAS.
Men ingen panik. Kunskap är makt och sunt förnuft är det som gäller:

Så här är några tips för dig i din vardag:

Om din soffa eller matta inte kommer ifrån en leverantör som tillverkar miljövänliga material och har en stark miljöpolicy eller certifiering som garanterar kemikaliefria produkter, gör så här:

  • Om ditt barn leker på mattan eller vistas i soffan så lägg alltid ett påslakan eller en filt under barnet. Alternativt skaffa ett överdrag till soffan som är utan beläggning eller andra kemikalier. Särskilt utsatta är barn dels för att de är känsligare pga mindre kroppsvolym men också för att de stoppar saker i munnen som har legat på golvet, mattan eller soffan och får i sig mindre bra ämnen även den vägen.
  • Vistas inte på mattan eller soffan utan kläder.

Kolla innehållsförteckningar på ditt smink och hudvårdsprodukter:

  • Hittar du PFAS i någon innehållsförteckning i ditt badrumsskåp så byt till en annan produkt nästa gång du handlar. Varumärken med en miljöcertifiering eller som har en medveten och tydlig miljöpolicy för sina ingredienser kan vara ett tryggt val om du inte orkar gå igenom innehållsförteckningar. Här finns trygga produkter.
  • Naturskyddsföreningen har en lista över kosmetika som innehåller PFAS. Se om du hittar dina produkter på listan.
  • Var särskilt observant på produkter till dina barn och glöm inte kolla upp solskydds-produkterna.

Några andra vanliga banditer i hemmet:

  • Läs på innehållsförteckningen på dina rengöringsmedel, vaxer och bilvårdsprodukter och byt ut efter behov. Prioritera det du använder inomhus och på golvet om du har barn eller husdjur.
  • Ska du handla skor och ytterkläder som du anser måste vara smuts- och vattenavvisande så kolla efter alternativ som har en mer miljövänlig approach än vad konventionella beläggningar har. Ett annat materialval kan göra susen eller en mer hälsosam och naturlig beläggning. Flera varumärken har börjat fasa ut beläggningar innehållande PFAS-grupper men tyvärr är det fortfarande ganska svårt att hitta bra alternativ till det här området och mer produktutveckling efterlyses med ljus och lykta så gör din egen prioritering här.
  • Undvik att använda matförpackningar med non-stick beläggningar tex. papperstallrikar, micropopcornpåsar och bakplåtspapper. Även när du handlar mat i affären kan det vara klokt att välja mat som legat i en hälsosammare förpackning.

Vad kan jag göra mer:

Ett bra mål kan vara att inte köpa hem fler produkter som innehåller dessa fluorerade ämnen och på så sätt skona din egen närmiljö men också visa producenter att vi inte är intresserade av produkter som innehåller PFAS. Din konsumtion är din röst och ditt sätt att påverka. Här på consciousdeal till exempel.


PFAS används i brandbekämpningsmedel och hamnar därefter i våra grundvatten och tills sist i vårt dricksvatten. Därför inte minst, är ett vattenfilter som eliminerar PFAS (och många andra kemikalier förstås) som sätts på kökskranen alltid en bra och relativt billig hälsoinvestering för hela familjen.


Sammanfattningsvis så scanna över hemmet nu med din kunskap och var medveten om vart du kan behöva göra en insats. Ta ett steg i taget och prioritera efter ditt behov. Har du barn så är det ett bra ställe att börja på. Är du gravid kan det vara bra att ta lite snabbare beslut när det gäller dig själv, dina hudvårdsprodukter och din hemmiljö.



Tea som är miljöforskare har skrivit en artikel om PFAS för ConsciousDeal. Här kan du läsa mer om vad forskning och studier visar om PFAS och se en lista över fler områden i vår hemmiljö där ämnet finns.
Jag rekommenderar även varmt att se dokumentären ”Den bittra smaken av teflon” som finns på STV Play (förhpppningsvis fortfarande) . I den får du mer information om varför ämnet numera finns att hitta över hela jordklotet och konsekvenserna som det har inneburit, så att du kan ta bra beslut framöver.


Syftet med ConsciousDeal.se är att hjälpa dig som konsument att snabbare och enklare hitta till nya favoriter som är miljömässigt hållbara, hälsosamma och ett mer medvetet val när du handlar. Så att du tex kan undvika ämnen som PFAS utan att behöva tänka på i vilka produkter det kan finnas.Välkommen in! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *