fbpx

Tallsåpa är guldet som minimerar antalet flaskor i skåpen

Såpa

Jag tycker om när en produkt kan användas till flera olika ändamål och som hjälper mig att ha färre flaskor i skåpen som ska både införskaffas, förvaras och sedan göras av med på något sätt. Så är det med äkta ren tallsåpa. Den handlar vi numera i storpack och vi använder den till allt från handtvål till städning och hundschampo. Den lämnar en härlig och återfettande känsla med mild doft som får tiden att rusa tillbaka till då min mormor bakade mandelkubb. Skulle du inte gilla mandelkubb kan några droppar eterisk olja i såpan göra susen och ge dig den doft du vill ha.

Minskar antalet flaskor i skåpen?

En dunk tallsåpa i städskåpet fungerar utmärkt till att fylla på pumpflaskan på handfatet, att hälla i hinken med skurvatten för golven, att använda till hundarna när det är dags för rengöring av smutsig päls och leriga tassar. Det är en ljuvlig känsla att såpa trägolven med såpa tillverkad av tallolja som inte lämnar några kemikalier kvar som sedan hamnar på barfotafötter. På semestern sparar den plats i väskan då vi bara behöver en enda flaska med multifunktion för tvål, tvättmedel till kläder, som övrigt rengöringsmedel för både exteriör, interiör och djur.


Vad är Tallsåpa?

Såpa framställs genom att förtvåla fett som man gör med en basisk lösning såsom lut (kaliumhydroxid). Från början användes den tallsåpa som blev över som en restprodukt från pappersmassafabrikerna i brist på annat fett under 2:a världskriget då importerna av varor förbjöds.Det finns, som med allt annat, olika kvalitet på tallsåpa. Välj en som är så ren som möjligt utan tillsatser, syntetiska tensider, vattenavhärdare eller konserveringsmedel och som innehåller mer eller mindre endast tallsåpa som är biologiskt nedbrytbart och skonsam för miljön och din hud. En ren tallsåpa är ett snällt alternativ för allergiker och känsliga personer.  


Hur kan vi använda Tallsåpa

  • Rengöring i hemmet – Tallsåpan är skonsam mot trägolv, fungerar bra för ugnsrengöring mm.
  • Biltvätt – Var snäll mot miljön och tvätta din bil, båt eller husvagn med tallsåpa. Fungerar både på in- och utsidan.
  • Handtvätt – Såpan återfettar bra och lämpar sig väl som en handtvål stående i snygg flaska på handfatet.
  • Fotbad – Torra eller spruckna fötter blir lena och hela med ett fotbad innehållande en ren tallolja.
  • Djurschampo – Såpan återfettar trampdynor och hud samt ger ett naturligt skydd mot fästingar när du tvättar din hund eller häst med tallsåpa. Se till att använda en oparfymerad variant.
  • I Badvattnet – Såpan sätter igång blodcirkulationen som kan vara skönt vid värk eller kalla fötter
  • Tvätt – Såpan ska vara ett bra fläckborttagningsmedel och fungerar även som tvättmedel. Textilierna blir mjuka av såpan så inget sköljmedel behövs.
  • Skadeinsekter – Blanda 1 del såpa med 9 delar vatten och häll i sprayflaska. Spraya på dina växter för att bli av med skadeinsekter

 Här du provat Tallsåpa? Kanske har du några tips du kan bidra med här till våra läsare? 

Tallsåpa för storkonsumenten 2,5 liter
Tallsåpa som fast tvål
Tallsåpa 1 liter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *