fbpx

Organicup – Därför påverkas du mindre av din mens när du använder menskopp.

Organicup

Produktdesigner William Ravn ligger bakom designen av menskoppen från det danska företaget OrganiCup. William designade tidigare lampor och då kan man tycka att menskoppar ligger en bit därifrån. Men med inställning på enkelhet, funktionalitet och miljömedvetenhet vill William skapa produkter som gör skillnad i människors liv och då blev idén om den perfekta menskoppen ett givet val.  

Med en produkt som både bidrar till mindre avfall, är ett luktfritt mensskydd med upp till 12-timmars skydd och som kostar betydligt mindre per år än vanliga mensskydd så har William lyckats bra med sin utmaning.


    ”För mig är det märkligt att vi har en industri som påverkar halva jordens befolkning men som har haft en sådan liten utveckling de senaste 50 åren”  

OrganiCup startade 2012. Då fanns det redan flera aktörer på marknaden som tillverkade menskoppar men William såg att det fanns förbättringspotential. Bort med färgämnen och in med 100% medicinsk silicon i materialet samt förbättringar på det anatomiska området för bättre passform och mindre läckage blev resultatet.    

”Vi har haft turen att hitta en perfekt matchning och har bibehållit samma leverantör sedan starten”

  OrganiCup gjorde en hel del research innan de hittade sina tillverkare och den hittade dem i Kina. Kina har fått ett ganska dåligt rykte men precis som med alla producenter finns det både bra och sämre att hitta överallt i världen. Och de har haft turen att pricka rätt.  


Alla har inte råd

Att inte ha råd med mensskydd är ett problem i många fattigare länder och för många flickor i skolåldern betyder det att de stannar hemma från skolan de dagar som de har mens vilket betyder att de missar 20% av sin utbildning.   Det är en del av företagets mission att kunna ändra hur menstruationen påverkar kvinnors liv och även minska miljöbelastningen som vanliga mensskydd ofta innebär. De arbetar med organisationer som Freedom4girls och WoMena som förser flickor i fattigdom med menskoppar och utbildning.    

”Vi tycker att menstruationsprodukter inte ska innehålla skadliga kemikalier och inte heller absorbera naturligt kroppsekret som kan skapa infektioner. Menstruationen ska inte bidra till miljöförstöring och den ska aldrig någonsin vara en orsak till skamkänslor.”


Bra för både miljön och underlivet

Till skillnad från andra mensskydd som absorberar mensen låter menskoppen dina slemhinnor vara ifred. Det gör att slemhinnor inte torkar ut och skapar irritation och rätt PH-värde bibehålls. Den är på så sätt både snäll för kroppen och för miljön. I genomsnitt slänger varje kvinna 13 000st använda bindor eller tamponger. Det blir en rejäl mängd sopor bara i Sverige om vi tänker att 5 miljoner kvinnor använder 13 000 mensskydd var under en livstid. OrganiCup är tillverkad av biokompatibelt silikon och är fri från blekmedel, färgämnen och parfym, alltså 100% fri från skadliga substanser. En OrganiCup kan användas i upp till 10 år vilket betyder att miljön besparas både från avfall och resursförbrukning vid tillverkning av traditionella mensskydd.


Så gör man

Koppen viks ihop så mycket som möjligt före införandet genom att trycka in väggen vid öppningen med ena fingret så att det går att vika ihop. Väl inne och placerad vecklas den ut och skapar ett läckagefritt vakuum. Att välja rätt storlek är väsentligt för att det ska fungera så bra som möjligt. OrganiCup finns i två olika storlekar, en för den som har fött vaginalt och en för den som inte har det. Den sitter säkert på sin plats med en lätt suganordning och materialet är mjuk så att du inte ska känna något av den. Beroende på ditt flöde kan du nu få upp till 12 timmars frihet där du inte behöver fundera på att byta mensskydd.

När det är dags att ta ut koppen trycker du till på kanten för att släppa på vakuumet och vickar det sedan nedåt. Töm koppen och tvätta ur den för nytt införande. När perioden är slut kokas menskoppen i 5min och är nu redo för nästa vända. Är du på resande fot eller av annan anledning inte har tillgång till rent vatten kan OrganiWipes rädda situationen.

Det är ekologiska, parfymfria och desinfekterande våtservetter som kan användas till att göra rent din OrganiCup. Ytterligare en produkt i sortimentet är OrganiWash som är en ph-balanserande intimtvätt att använda före eller efter ditsättning av menskopp.

OrganiCup presenterar sina produkter här på ConsciousDeal.

Och här kan du läsa om mer om hur det var när jag provade menskoppar >>

Menskopp liten
Menskopp Storlek Small från Organicup

Rengöringsservetter för menskopp
Organiwash från Organicup
Menskopp stor
Menskopp Storlek Large från Organicup

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *