När vi lagar mat till våra barn vill vi inte tillsätta ohälsosamma kemikalier till maten. Därför kan det vara bra att veta vilka risker som finns och vad du kan undvika. När du är medveten kan du också göra smartare val framöver.
Varför bör vi undvika plast vid matlagning?
När vi lagar och äter mat vill vi undvika att ohälsosamma ämnen läcker från kärlet till maten. Plaster innehåller mjukgörande ämnen som kan överföras till maten särskilt vid upphettning men även i rumstempererad form. Du kanske har hört talas om ftalater, bisfenol (BPA) och andra ämnen som förekommer i mjukgörande ämnen. Studier visar att ca 90% av alla plaster läcker hormonstörande ämnen.
Problemet är att dessa ämnen kan kopplas till effekter som fertilitetsproblem, alltså svårighet att få barn, problem med levern, hormonella rubbningar och problem med immunförsvaret samt att de är så kallade cancerogena ämnen, alltså att de kan utveckla cancer på sikt. Ämnet tas upp i blodet från tarmar och lungor. Detta gäller förstås även djur när dessa ämnen hamnar ute i naturen tills sist.
Av den anledningen bör vi undvika plast. Alla plaster är inte farliga och utvecklingen går framåt för mer miljö- och hälsovänliga plaster men är du osäker så ta det säkra före det osäkra och använd andra material i matlagning och för servering av mat. Se även över nappflaskan, pipmuggar, bestick, tallrikar och det du använder för förvaring och tillagning av mat.
Färg, lack & lim
Var också medveten om att lacker, färger och lim kan innehålla skadliga ämnen och undvik därför de billigaste alternativen som ofta är importerade och ibland tillverkade under mindre kontroller och då du inte kan få en garanti av tillverkaren att de endast innehåller säkra ämnen.
Tex. kan en skärbräda av trä vara stavlimmad med ett lim som innehåller lösningsmedel. En silikonprodukt kan vara infärgad med en färg som inte är helt hälsosam eller så kan ett rostfritt kärl vara dåligt legerad och kan då läcka ämnen till maten.
Men lagen reglerar väl sådant som är skadligt…
Även om kemikalier som avses att användas i produkter som kommer i kontakt med mat inte är förbjudna att användas enligt lag så betyder inte det att de är säkra. Det tar lång tid att lagstifta om ett ämne och forskare ska vara överens om effekten och risken med ämnet. Så länge det inte är så är ämnet inte reglerat och är fritt att användas. Vi kommer i kontakt med ett stort antal olika kemikalier dagligen och den mixen, den s.k cocktaileffekten, är svår att utreda. Gråzonen är stor och när det gäller våra barn så kan det vara bra med inställningen ’Safety first’.
Bra alternativ:
- Livsmedelsgodkänt Rostfritt stål
- Trä (se upp med ytbehandling och lim)
- Bambu
- Glas
- Porslin
- Naturgummi (Latex)
- Silikon (anses giftfritt och säkrare än vanlig plast men är inte så miljövänlig när den hamnar i naturen)
Vill du vara säker på att det du köper inte läcker ohälsosamma kemikalier till maten så kan du använda söktjänsten GREENALLY.se när du handlar.
Här hittar du kemikaliefria produkter för barn från en mängd olika webbutiker.
Alltid tryggt och enkelt för dig och allt på samma ställe!
Se upp med avstötande beläggningar
Nu är det dags att djupdyka i gryt- och bakskåpet. Hittar du någon stekpanna, ugnsform, muffinsform eller liknande av teflon eller non-stickmaterial så är det stor risk att beläggningen innehåller det numera mycket omtalade ämnet PFOA som tillhör gruppen PFAS-ämnen. Detta är så kallade högfluorerade ämnen som används till smuts-, olje- och vattenavstötande beläggningar. Även bakplåtspapper, bullformar och andra pappersförpackningar till mat kan innehålla denna typ av beläggning.
Så varför ska jag undvika PFAS?
PFAS/PFOA kan påverka levern, mjälten och thymus. Det kan orsaka nedsatt immunsystem och tumörer i olika organ. Även hypotyreos, högt kolesterol, ulcerös kolit och minskad vikt vid födsel samt fördröjd pubertet. Det är också en ämnesgrupp som är så kallat bioackumulerande och försvinner inte ur kroppen eller från miljön på många generationer. Det här är inte ett ämne som barn ska utsättas för.
Här kan du läsa mer om PFAS >>
Använd istället:
- En stekpanna i rostfritt, gjutjärn eller i kolstål.
- I ugnen använder du formar av glas eller rostfritt (avsedda för ugn)
- Köp bakplåtspapper och muffinsformar utan beläggning (non-stick)
Ogräsmedel på tallriken – Nej Tack!
Glyfosat är det verksamma ämnet i det absolut vanligaste ogräsmedlet RoundUp som används inom konventionellt odlade livsmedel. Glyfosat-kontamination är systemisk och betyder att det finns inne i cellen. Vilket i sin tur betyder att du alltså inte kan skölja bort det. Glyfosat ’drar ur’ (kelerar) viktiga mineraler ur åkerjorden och diskussioner pågår om huruvida medlet är cancerogent, kopplat till infertilitet, ger skador på nervsystem samt fosterskador. En stor mängd forskning pekar på att så är fallet.
Vad är det för skillnad på maten om den är ekologisk eller inte?
Barn är känsliga i och med att de har mindre kroppsvolym och är i ständig utveckling. Därför gör det stor skillnad på att ge ett livsmedel till ett barn som är ekologiskt (som har växt på obesprutad mark) eller ett livsmedel som är konventionellt odlat. Både när det gäller förekomsten av ohälsosamma ämnen men även ur perspektivet näringsinnehåll.
Ett livsmedel som är konventionellt odlad innehåller alltså ofta ett ämne som inte går att tvätta eller skala bort och som misstänks har allvarliga hälsorisker. Dessutom innehåller det livsmedlet alltså en mindre mängd näringsämnen och riskerar att orsaka mineralbrister som senare i sin tur kan orsaka andra hälsoproblem. När du handlar ekologisk mat till ditt barn betalar du för ett ’rent’ och fullvärdigt livsmedel som är en hälsoinvestering på kort och lång sikt.
Tycker du att det är svårt att få till ekologisk mat på middagsbordet varje dag?
Här kan du få prova en ekologisk matkasse med Testa-På rabatt.