fbpx

Sova gott utan kemikalier

Sova utan kemikalier
Barnsäng

Leta efter lakan, påslakan och örngott av följande material eller märkning:

Bra alternativ:

  • Ekologisk bomull
  • Ekologisk ull
  • Hampa
  • Lin
  • Bambu
  • Märkning: Oeko-Tex
  • Märkning: GOTS

Vill du vara säker på att det du använder till ditt barn inte innehåller ohälsosamma kemikalier så kan du använda söktjänsten GREENALLY.se när du ska handla.

Här hittar du kemikaliefria produkter från en mängd olika webbutiker.

Alltid tryggt och enkelt för dig och allt på samma ställe!

Här hittar du sängkläder, täcken, kuddar, filtar och snuttefiltar utan kemikalier:

Ekologiska sängkläder

Madrasser och Täcken

När det gäller dun är inte kemikalier den värsta boven. Ofta kommer dun från fåglar som far illa vid uppfödning och plockning av fjädrarna. Dessutom kan barn ofta reagera på dun och skapa allergier. Jag förstod inte varför min dotter var snuvig varje morgon när hon var liten. När det gick upp för mig att hon kanske reagerade på sitt duntäcke så bytte vi ut det och snuvan försvann.

Syntet
Fyllningsmaterial av syntet är vanligt i kuddar och täcken och är ofta av polyester. Polyester är tillverkat av mineralolja och andas dåligt vilket kan göra att det kan vara svårt att bibehålla en bra temperatur i bädden. Här är naturmaterial överlägset. En syntetfyllning i sig brukar inte utsöndra några farliga kemikalier.

Bomull
Fyllning av bomull förekommer ibland och då gäller samma restriktioner som för textil. Bomull kan innehålla en mängd kemikalier så se till att täcket eller kudden i så fall är ekologiskt eller har en märkning som Oeko-Tex eller GOTS.

Ull
Ull är ett fantastiskt material med bra egenskaper som att det tex. hjälper till att behålla kroppstemperaturen oavsett om omgivningen är kall eller varm. Ull är självrengörande och ofta räcker vädring för att det ska bli fräscht igen. Men se upp med vilken ull du köper. Ibland används insektsmedel direkt på fåren och i värsta fall andra metoder som är plågsamma för djuren så köp ekologisk ull, ull från Norden är oftast bra eller se till att vara garanterad att ullen är ren och ok.

Använd inte begagnat
Använd inte gamla madrasser eller dynor vare sig i sängen eller som lekmatta. Fyllnadsmaterial från 70-90 talet innehöll ofta bromerade flamskyddsmedel som inte är hälsosamt för barn att vara i kontakt med. Mer om detta imorgon när vi pratar om leksaker & gosedjur.

Använd produkter med följande stoppningsmaterial eller märkning:

 

Bra alternativ:

  • Ekologisk bomull
  • Ekologisk ull
  • Välj certifierat dun
  • Märkning: Oeko-Tex
  • Märkning: GOTS

Barnvagn

Fortfarande innehåller tyvärr många barnvagnar flera ämnen som inte är helt riskfria. Ämnen som hittades när Råd & Rön testade ett antal vagnar var framförallt klorparaffiner och polyaromatiska kolväten (PAH) vilka båda är cancerframkallande och bioackumulerande. Ämnena förekom både i sittdelen i vagnen och i handtaget som den som använder barnvagnen utsätts för under långa perioder.

Råd & Rön gör tester då och då där man kan se vilka vagnar som innehåller minst gifter. Det kan vara en bra vägledning vid köp av vagn. Men testerna görs på enstaka ämnen och endast ämnen som idag är kända och klassade som farliga.

Att vagnen anses bra i denna typ av tester är ofta för att gränsvärden inte uppnås för respektive ämne. Det finns ett stort antal kemikalier som idag inte regleras i regelverken pga. av att man ännu inte är säker på hälsorisken som ämnet innebär.

Tyvärr är det också ofta så att det inte är samtliga produkter från ett varumärke som blir godkända utan enstaka produkter. Detta gör det ännu svårare som konsument och veta vilken produkt som är bra.

Vill du köpa en barnvagn som är helt giftfri och naturlig så vänd dig istället till varumärken som enbart tillverkar barnvagnar med det som utgångsläge tex. Naturekind.

Ekologisk mobil för barn

Med dina nya kunskaper blir det enklare att främja en hälsosam sömn för ditt barn. Det kostar lite mer men se det som en långsiktig hälsoinvestering. Ekologiska produkter har ofta också ett bra andrahandsvärde.

Använd söktjänsten för att hitta barnprodukter utan skadliga kemikalier >>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *