fbpx

Bäst före – Bra efter

Bäst före datum

Det här är del 4 av 7 i serien ’Hållbar mat för familjen’

SERIEN ÄR SKRIVEN AV MARCUS LENNARTTSSON & SUSANNE TÖRNQVIST
Marcus Lennartsson ViaViridi
Skribent: Marcus Lennartsson,
Game Changer på Via Viridi AB,
 www.viaviridi.se

Det kan vara lite lurigt att veta vad skillnaden är på bäst före-datum och sista förbrukningsdag och hur man ska hantera det på ett bra sätt för att rädda maten från soptunnan. Därför reder vi ut begreppen ytterligare här.

Bäst före-datum

Alla livsmedel förutom några få undantag har bäst före-datum på sina förpackningar. Det datumet betyder är helt enkelt att kvaliteten på livsmedlet är som bäst till den dagen som står angivet. Det är helt baserat på labbanalyser eller branscherfarenheter och datumet stämmer så länge det förvaras som det står i de anvisningar som finns på förpackningen. Alltså om det är en kyl-, frysvara eller en vara som kan stå i rumstemperatur.

En viktig faktor i att känna till är att man alltid har tagit det säkra före det osäkra och satt ett kortare datum än vad som egentligen har visats i analyser eller av branscherfarenhet. Livsmedel som har ett bäst före-datum är även bra efter datumet, vilket gör det här lite komplext. Du måste alltså förlita dig på din egen bedömning om livsmedlet är för gammalt eller inte.

Det finns ett klassiskt test som folk som jobbar inom livsmedelsbranschen använder som kallas för ”titta, lukta och smaka-testet”. Det går till så att först tittar man på livsmedlet och om det ser ut som det ska luktar man på det. Luktar det som det brukargöra när det är fräscht smakar man på livsmedlet och smakar det som vanligt är det fortfarande ätbart. För att du ska kunna utföra det här testet behöver du vara helt säker på hur livsmedlet ska se ut, hur det luktar och vad det smakar när det är fräscht.

Många inom livsmedelsbranschen tar för vana att göra testet på olika varor hela tiden oavsett om det är nytt eller gammalt för att ständigt påminna sig om hur det ska vara i normalfallet och hur det är när det inte är bra. Rådet är alltså att du ska göra ”titta, lukta och smaka-testet” så ofta du kan oavsett ålder på livsmedlet. Det här kommer att hjälpa dig att rädda mat som du annars kanske slängde slentrianmässigt.

Sista förbrukningsdag

Det här är ett undantag från bäst före-datum och används i regel endast på fläsk-, bland- och nötfärs. Anledningen till det är att man vet att dessa produkter är en direkt fara för människors hälsa efter just den dagen som står angivet. Ät alltså inte dessa livsmedel när datumet har gått ut om du inte fryser in det eller tillagar det innan. Då förlänger du hållbarhetstiden avsevärt mycket.

Skribent: Marcus Lennartsson, Game Changer på Via Viridi AB, www.viaviridi.se

Hitta köksredskap för en hälsosam och hållbar matlagning.

Köksartiklar och redskap

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *